Etienne Tas van Synthrophos: ‘Je hebt geen training nodig om met het Satellietdataportaal te werken’

‘In Nederland hebben we onze administratie best goed op orde. Gemeenten registreren bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten, verbouwingen waarvoor je een vergunning nodig hebt en slooplocaties. Dat gebeurt allemaal in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen of kortweg BAG. Ik werk bij het shared service center Syntrophos, dat onder meer de BAG onderhoudt voor de gemeente Nissewaard. En in mijn werk spelen satellietgegevens een steeds grotere rol.

‘Toen ik hier vier jaar geleden kwam werken, was het Satellietdataportaal bij mijn collega’s nog niet bekend. Ik had er wel van gehoord, tijdens mijn opleiding geodesie. Daar leerde ik wat het portaal inhield en hoe je satellietbeelden kunt gebruiken. Tenminste, als het op de beelden niet bewolkt is, want dan kun je natuurlijk niets zien.

Etienne Tas van Synthrophos

Goed voor grote projecten

‘De informatie die wij nodig hebben voor de BAG wordt door de gemeente aangeleverd. Bijvoorbeeld vergunningen die ze hebben verleend. Maar de gemeente geeft niet altijd de juiste informatie door en soms ook niet op tijd. In dat geval raadpleeg ik vaak het Satellietdataportaal. Vind ik daar de juiste informatie, dan geef ik die ter controle door aan de gemeente, zodat de BAG actueel blijft. Informatie gaat dus twee kanten op: van de gemeente naar ons, maar ook van ons naar de gemeente.

‘Vooral bij grote projecten, zoals nieuwbouwwijken, kun je het Satellietdataportaal goed gebruiken. Dat komt door de resolutie van de satellietbeelden. Die is weliswaar niet altijd voldoende om bijvoorbeeld een tuinschuurtje of een enkele dakkapel waar te nemen, maar soms net genoeg om bruikbaar te zijn. Mocht de resolutie onvoldoende zijn voor wat ik zoek, dan gebruik ik luchtfoto’s of beelden van de camera-auto die minimaal een keer per jaar door alle straten van de gemeente rijdt.

Zonder training

‘De Basisregistratie Adressen en Gebouwen wordt niet alleen gebruikt voor nieuwbouw en verbouwingen. Ook onroerend goed wordt ermee geregistreerd en de hulpdiensten maken er gebruik van. Daarom is het van groot belang dat het register altijd de juiste en meest recente informatie bevat. Ik zit op het vinkentouw wat dat betreft. Het is leuk om zo nauw betrokken te zijn bij wat er allemaal in de gemeente gebeurt.

‘Inmiddels is het Satellietdataportaal bij mijn collega’s en mijn leidinggevende in de smaak gevallen. Ook zij gebruiken het regelmatig in hun dagelijks werk. Wat daarbij helpt is de laagdrempeligheid van het systeem. Je hebt niet echt een training nodig om met de basisfuncties van het portaal te kunnen werken.

In de toekomst hoop ik dat de satellietbeelden een nog hogere resolutie krijgen. En dat meettools beschikbaar worden gemaakt, zodat je makkelijk afstanden en oppervlaktes kunt meten ín het portaal. Dat is niet alleen interessant voor mij, maar ook voor andere BAG-beheerders in Nederland.’

De vegetatiemonitor