Rijksoverheid

Netherlands Space Office

Over Satellietdataportaal

Met het Satellietdataportaal geeft het Netherlands Space Office (NSO) bedrijven, personen en instanties in Nederland kosteloos toegang tot hoge resolutie satellietbeelden. Het satellietdataportaal bestaat uit meerdere voorzieningen. Zo geeft het satellietdataportaal (gratis) toegang tot voorbewerkte satellietdata van Nederland: een generieke voorziening zodat (hoge resolutie optische) satellietbeelden eenvoudig te doorzoeken en bekijken zijn in een online viewer. Daarnaast zijn de data als webservices beschikbaar om te gebruiken in uw eigen GIS-applicatie. Na registratie/inloggen zijn de data ook te downloaden door geregistreerde Nederlandse gebruikers. De satellietdata zijn geen volledig open data, de voorwaarden voor gebruik staan beschreven onder Licentievoorwaarden. De data worden “as is” beschikbaar gesteld aan Nederlandse gebruikers, hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Zie hiervoor ook de Disclaimer.

Ook is er via het satellietdataportaal (gratis) toegang tot ruwe satellietdata van Nederland, zowel optische data als radardata. Dit zijn geen kant-en-klare producten, de data zullen eerst nog moeten worden voorbewerkt (o.a. geometrische correctie en orthorectificatie). De ruwe of onbewerkte data zijn met name bestemd voor professionele gebruikers. De ruwheid zal per data verschillen. De onbewerkte optische data en radardata zijn te downloaden via FTP en API (registratie vereist).

Wilt u de satellietbeelden snel gaan ontdekken en bekijken? Dat kan via VIEWER in bovenstaand menu. Een gebruikershandleiding vindt u onder HOE.

Wilt u weten hoe u toegang kan krijgen tot de verschillende data, ga dan naar Toegang data.

Wilt u meer informatie over welke satellietdata er beschikbaar is, ga dan naar Beschikbare data.

Voorbewerkte en ruwe data, zowel optisch als radardata

Het Netherlands Space Office (NSO) is het ruimtevaartagentschap van de Nederlandse rijksoverheid. Het NSO voert het Nederlands ruimtevaartbeleid uit en het adviseert bij de voorbereiding daarvan. Wilt u meer weten over het Netherlands Space Office, ga dan naar de NSO website.