Rijksoverheid

Netherlands Space Office

Satelliettoepassingen

Infrarood kleurencomposiet (false colour)

Optische satellietsensoren nemen beelden van het aardoppervlak op in verschillende kleurenbanden. Vaak in het zichtbaar licht (rood, groen en blauw). Maar de meeste satellieten kunnen ook waarnemen buiten het zichtbare spectrum, bijvoorbeeld in infrarood of ultraviolet. Veel hoge resolutie satellieten, zoals de Superview-satellieten in het portaal nemen op in 4 kleurenbanden, namelijk blauw, groen, rood en nabij-infrarood (NIR). De gebruikelijke beeldweergave van deze satellietdata is in de kleurcombinatie rood-groen-blauw (RGB), waarbij elke kleurenband in zijn eigen kleur wordt weergegeven. Deze natuurgetrouwe weergave wordt daarom ook wel true colour of natural colour genoemd en toont de aarde zoals wij deze ook met onze ogen zouden waarnemen.

Middeleeuwse omgreppelde nederzetting in Holten als verkleuring zichtbaar op satellietbeeld

Op satellietbeelden en luchtfoto’s zijn op allerlei plekken in Nederland, buiten de bebouwde kom, cirkels, vierkanten, rechthoeken, lijnen en andere niet-natuurlijke verkleuringen te zien. Ze vormen een aanwijzing voor archeologische resten in de ondergrond. De verkleuringen zijn het resultaat van groeiverschillen in de vegetatie (crops marks) in relatie tot de bodemvochtigheid. Op plaatsen waar bijvoorbeeld dichtgegooide grachten of greppels liggen, houdt de bodem vocht langer vast dan in de omgeving. Hierdoor groeien gras, mais en andere gewassen daar beter en zijn ze groener van kleur. Op plaatsen met bijvoorbeeld muurresten in de ondergrond, is het omgekeerde het geval. Hier groeien planten juist minder goed en is de kleur hiervan groengeel of zelfs geel. Vooral in hete en droge zomers komen dergelijke verschillen in de kleur van vegetatie voor, met als resultaat de ontdekking van vele nieuwe archeologische vindplaatsen.

Gebruik van aardobservatie voor waterkwaliteitsmonitoring

Satellieten kunnen waardevolle informatie leveren over de waterkwaliteit en de toestand van het watersysteem. De waterkwaliteit wordt bepaald door de chemische en fysische eigenschappen van het water, zoals temperatuur en zuurgraad, en de aanwezigheid en hoeveelheid van bepaalde deeltjes in het water, zoals zwevend stof en algen. Aan de hand van de kleur van het water kunnen sommige van deze waterkwaliteitsparameters worden berekend uit satellietdata, waaronder algenconcentratie, zwevende stof en doorzichtigheid.

Overstroomde rivieren met Radarsat-2 data

Deze kaartlagen tonen de stad Nijmegen bij hoogwater en laagwater

Nationale bodembewegingskaart

Deze kaartlaag toont informatie over de gemiddelde hoogteverandering op maaiveldniveau.

Vegetatie monitoring

De groenmonitor geeft de actuele vegetatiekaart van Nederland weer. De groenindex waardes kunnen 'vertaald' naar landbouwkundige processen of natuurontwikkeling over de seizoenen. Dit geeft talloze toepassingsmogelijkheden.

TROPOMI satellietinstrument brengt luchtvervuiling in kaart

In het beeld zien we de verdeling van de hoeveelheid stikstofdioxide (NO2) in het jaar 2019 boven Nederland en omringende landen. Duidelijk zichtbaar zijn de grote steden Londen, Parijs, Roergebied, Rotterdam en Amsterdam.