Deze kaartlaag toont twee radarbeelden (Radarsat-2 data met 5m resolutie zoals beschikbaar in het satellietdataportaal) van het gebied rond Nijmegen op 24 december 2020 en 10 februari 2021. Radarbeelden zijn een nuttige databron voor het tonen van het wateroppervlak. Dit is op de beelden te zien als donkere pixels doordat de radarsignalen op het vlakke wateroppervlak weerkaatste van de satelliet af. Dit in tegenstelling tot objecten met een ruwer oppervlak zoals graslanden, bos, en bebouwing die (een deel van) de radarsignalen terugkaatste richting de satelliet, waardoor ze lichter oplichten in het beeld. Hierdoor is duidelijk onderscheid tussen land-water zichtbaar en zijn waterlichamen zoals rivieren goed te zien. Dit kan nuttig zijn voor het in kaart brengen van overstromingen. Op 24 december 2020 was er een ‘normale’ waterstand en zijn de kribben nog te zien, terwijl het rond 10 februari 2021 hoogwater was met als gevolg dat de rivieren zijn overstroomd richting de uitwaarden en overloopgebieden. Dit verschil is goed te zien op de twee beelden.
Naast water zijn ook steden (bebouwing en het stratenpatroon) en andere infrastructuur zoals bruggen goed te detecteren met radardata. Bij Nijmegen kan je duidelijk de bruggen over de rivier de Waal zien liggen en zelfs de boten die over de rivier varen. Wel ziet een onbewerkt radarbeeld er wat korrelig uit (zogenaamde speckles). Met nabewerking zoals filtermethoden (‘speckle filtering’) kan het beeld wat opgepoetst worden zodat de verschillende objecten duidelijker te zien zijn.
Een voordeel van radarbeelden ten opzichte van optische kleurenbeelden is dat ze door wolken heen kunnen kijken en er dus ook op bewolkte dagen bruikbare satellietopnamen gemaakt kunnen worden.